Snabba upp din webbplats

Snabba upp din webbplats

13 maj 2016 / Inga kommentarer

Att behöva vänta på att en webbsida ska laddas kan vara irriterande. Kanske klickar besökaren sig vidare och du går miste om en potentiell kund. Därför är det viktigt att optimera sin webbplats för snabbare nerladdning. Inte minst med tanke på att en allt större andel av besökarna surfar via sin mobil och ofta har sämre bandbredd än vid fast uppkoppling.

Här följer några tips på hur du kan få snabbare nerladdningstid för din WordPress-webbplats:

  • Optimera bilder. Ha inte större bilder än nödvändigt, och komprimera dina foton till en lagom nivå.
  • Minifiera CSS och Javascriptfiler. Det innebär att man tar bort radavstånd, kommenterar och annat onödigt i filerna. För WordPress finns många tillägg som gör detta, det är bara att söka bland tilläggen på ”minify”. Ladda gärna Javascriptfiler asynkront med attributet ‘async’ i scripttaggen, och använd CDN-tjänster i stället för att lagra scriptbibliotek på din egen server.
  • Gå igenom och avinstallera onödiga tillägg. Visst kan det vara kul med snygga effekter på webbplatsen, men det kan också förlänga laddningstiden för sidan. Så det kan vara värt att tänka igenom vad som är viktigt för webbplatsens funktion, och vad som kan tas bort.
  • Aktivera cachning. De två populäraste tilläggen för cachning är WP Super Cache och WP Total Cache. Tilläggen genererar statisk html-kod från WordPress-webbplatsens innehåll. Sidan laddas därmed snabbare eftersom servern inte behöver processa nya databasanrop för varje besökare.
  • Inaktivera avatarer. Avatarer är de små bilder som visas intill kommentarerna på din blogg. Avatarer hämtas externt vilket innebär extra serveranrop. Du kan inaktivera visning av avatarer under Inställningar > Diskussion.

Det finns flera resurser på webben där man kan testa sin nerladdningstid och få tips på hur man kan förbättra den. Google PageSpeed Tools är en av dem. Här skriver man in sin webbadress och reda på mycket användbar information om sidan. Härifrån kan man också ladda ner optimerade bilder och minifierade scriptfiler. Om man vill ha mer detaljerad information om sin webbplats och vad som tar längst tid att ladda på sidan rekommenderar jag Pingdom.

Taggar: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *