Digitalisera mera

Digitalisera mera

Använder du dig av möjligheten att skanna in dokument i Dropbox, Google Drive eller OneDrive?

Sedan tidigare har möjligheten funnits att enkelt skanna dokument i Evernote. Nyligen har den här funktionen lagts till även i andra molntjänster som Dropbox, Google Drive och OneDrive (fungerar än så länge bara i IOS med iPhone eller iPad). Du öppnar mobilappen och tar ett foto av dokumentet, som automatiskt rätas upp och beskärs. Jag har testat och jämfört funktionen i gratisversionerna av Evernote och Dropbox, de två molntjänster jag använder mest.

Att skanna i Evernote

I Evernote sparas det skannade dokumentet i färg i png-format. OCR-tolkning av innehållet ingår, vilket innebär att texten blir sökbar. Detta tillsammans med Evernotes sorteringsfunktion gör Evernote till ett suveränt dokumenthanteringssystem. Evernote finns i en gratisversion, med möjlighet att spara upp till 60 MB dokument i månaden. Det här räcker väldigt långt (om man räknar med 0,5 MB per dokument blir det 120 dokument i månaden).

Att skanna i Dropbox

I Dropbox kan man välja om det skannade dokumentet ska sparas i pdf- eller png-format. Dokumenten sparas i svart-vitt, och vill man ha OCR-tolkning måste man ha ett betalt Dropbox-konto. I gratisversionen av Dropbox ingår 2 GB lagring totalt, vill man ha mer utrymme får man uppgradera till betalversionen.

Slutsats

Evernotes skanningfunktion är helt överlägsen, eftersom man dels kan spara det inskannade dokumentet i färg (en stor fördel om man vill kopiera en tidskriftartikel med bilder) och dels har textigenkänning i gratisversionen. Därtill kommer Evernotes utmärkta sorteringsfunktion.

En fördel med Dropbox skanningsfunktion jämfört med Evernote är möjligheten att välja mellan att spara i png eller pdf, något som kan spela roll om dokumentet man skannar ska skickas till någon annan.

Har du testat att skanna dokument i Google Drive eller OneDrive? Hur fungerar det med Android och Windows Phone? Kommentera gärna!

Taggar: ,