Digitalisera mera

Digitalisera mera

Använder du dig av möjligheten att skanna in dokument i Dropbox, Google Drive eller OneDrive?

Sedan tidigare har möjligheten funnits att enkelt skanna dokument i Evernote. Nyligen har den här funktionen lagts till även i andra molntjänster som Dropbox, Google Drive och OneDrive (fungerar än så länge bara i IOS med iPhone eller iPad). Du öppnar mobilappen och tar ett foto av dokumentet, som automatiskt rätas upp och beskärs. Jag har testat och jämfört funktionen i gratisversionerna av Evernote och Dropbox, de två molntjänster jag använder mest.

Att skanna i Evernote

I Evernote sparas det skannade dokumentet i färg i png-format. OCR-tolkning av innehållet ingår, vilket innebär att texten blir sökbar. Detta tillsammans med Evernotes sorteringsfunktion gör Evernote till ett suveränt dokumenthanteringssystem. Evernote finns i en gratisversion, med möjlighet att spara upp till 60 MB dokument i månaden. Det här räcker väldigt långt (om man räknar med 0,5 MB per dokument blir det 120 dokument i månaden).

Att skanna i Dropbox

I Dropbox kan man välja om det skannade dokumentet ska sparas i pdf- eller png-format. Dokumenten sparas i svart-vitt, och vill man ha OCR-tolkning måste man ha ett betalt Dropbox-konto. I gratisversionen av Dropbox ingår 2 GB lagring totalt, vill man ha mer utrymme får man uppgradera till betalversionen.

Slutsats

Evernotes skanningfunktion är helt överlägsen, eftersom man dels kan spara det inskannade dokumentet i färg (en stor fördel om man vill kopiera en tidskriftartikel med bilder) och dels har textigenkänning i gratisversionen. Därtill kommer Evernotes utmärkta sorteringsfunktion.

En fördel med Dropbox skanningsfunktion jämfört med Evernote är möjligheten att välja mellan att spara i png eller pdf, något som kan spela roll om dokumentet man skannar ska skickas till någon annan.

Har du testat att skanna dokument i Google Drive eller OneDrive? Hur fungerar det med Android och Windows Phone? Kommentera gärna!

Taggar: ,

Från bloggen

Vad ska du ha på din hemsida?

Din hemsida ska väcka besökarens intresse på bara några sekunder. Hittar vi inte snabbt det vi söker går vi vidare, så kortlivad är vår uppmärksamhet…

Behöver ditt företag en hemsida?

Tänker du att det är för dyrt eller för krångligt att skaffa en hemsida för ditt företag? Varför bry sig när man idag ändå kan…

Vad är grejen med WordPress?

Du som funderar på att skaffa dig en hemsida kommer garanterat att stöta på begreppet WordPress, men vad är det egentligen? Ett vardagligt begrepp för…