Hur visas din hemsida i sociala medier?

Hur visas din hemsida i sociala medier?

När du delar länkar på sociala medier kan resultatet skilja sig åt. Länken kan visas tillsammans med en större eller mindre bild, eller utan någon bild alls. Texten kan ge en korrekt och intresseväckande sammanfattning av sidan du länkar till, men ibland hämtas bara en avhuggen mening någonstans ifrån sidans innehåll. Hur avgörs det här? När det gäller din egen hemsida är det här något som du kan ta kontroll över, och det gör du med så kallade Open Graph-taggar.

Vad är Open Graph-taggar?

Med hjälp av Open Graph-taggar i koden på din hemsida bestämmer du själv vilken bild och vilken text som ska visas när någon delar ditt innehåll. Om du inte använder Open Graph-taggar för webbsidan kommer Facebook, Twitter och andra sociala medier att ta en slumpmässigt vald bild och text från sidan och det kan bli något helt annat än man tänkt sig. Hur tokigt det kan bli kan du se i det här YouTube-klippet. Twitter ha en egen variant av taggar, så kallade Twitter Cards, men om dessa saknas använder Twitter Open Graph-taggarna i stället.

Lägg till Open Graph-taggar med plugin

Om du använder WordPress är det enklast att lägga till Open Graph-taggar med hjälp av ett plugin. Yoast SEO är ett plugin som många webbplatser använder för sökmotoroptimering, och där finns också möjlighet att lägga till Open Graph-taggar. När du är inloggad kan du under SEO > Sociala medier sätta en standardbild som visas om inlägget eller sidan som delas inte innehåller några bilder. Du kan också för varje sida och inlägg för sig bestämma vilken bild och vilken beskrivande text som ska visas när sidan delas.

Lägg till Open Graph-taggar med Yoast SEO

Kontrollera

Bilder och text till delade länkar cachelagras av Facebook. Om du har gjort ändringar på en sida bör du därför se till att Facebook hämtar sidan på nytt så att ändringarna kommer med. Det gör du genom att gå till Facebooks Open Graph Debugger, klistra in länken till sidan och klicka på Debug. Ibland kan du behöva upprepa genom att klicka på knappen Scrape Again tills du ser att den aktuella informationen hämtats.

Taggar: , ,