Om du ska annonsera på Facebook eller Google och bedriver momspliktig verksamhet behöver du ha koll på hur momsen ska redovisas. Jag förklarar här hur det fungerar när du annonserar på Facebook, men detsamma gäller även för Google-annonsering.
När du köper annonser hos Facebook betraktas det som köp av tjänst inom EU, eftersom företaget är registrerat på Irland. Om du inte har bedrivit EU-handel tidigare kan momsredovisningen verka lite krånglig. Reglerna säger att tjänsten anses omsatt, och ska beskattas, i det land där köparen är etablerad. Det betyder att det är svensk och inte irländsk moms som gäller på annonseringen. Facebook ska alltså inte ska ta ut någon moms på sin faktura. För att det ska fungera behöver du uppge ditt momsregistreringsnummer till Facebook när du beställer dina annonser. Om du missar det kommer du att bli fakturerad med irländsk moms på 23% och den är inte avdragsgill.
Vid köp av tjänst inom EU gäller så kallad omvänd skattskyldighet. Det innebär att det är köparen som är skyldig att betala moms till staten, inte säljaren som vi är vana vid. Du ska alltså själv räkna ut svensk moms (25%) på fakturabeloppet och redovisa det som utgående moms i din momsdeklaration – men du får samtidigt dra av samma belopp som ingående moms. Lite omständligt kan tyckas, för dig blir det ju ett nollsummespel. Men du får ändå inte göra någon ”tyst kvittning” utan du måste redovisa både utgående och ingående moms i momsdeklarationen till Skatteverket.
I korthet gäller alltså följande:
I momsdeklaration till Skatteverket ska du redovisa:
Om du har årlig momsredovisning och bedriver EU-handel innebär det också att momsdeklaration och inbetalning av moms måste göras senast den 26:e i andra månaden efter redovisningsperioden, det vill säga i februari istället för i maj. Det räcker med en enda försäljning eller ett inköp till eller från ett annat EU-land för att man ska anses bedriva EU-handel. Om du behöver ändra din momsredovisningsperiod ska detta också anmälas till Skatteverket, antingen via blankett SKV 4639, eller via webben på Verksamt.se. Läs mer hos Skatteverket.
Taggar: Ekonomi, Företagande, Sociala medier
Din hemsida ska väcka besökarens intresse på bara några sekunder. Hittar vi inte snabbt det vi söker går vi vidare, så kortlivad är vår uppmärksamhet…
Tänker du att det är för dyrt eller för krångligt att skaffa en hemsida för ditt företag? Varför bry sig när man idag ändå kan…
Du som funderar på att skaffa dig en hemsida kommer garanterat att stöta på begreppet WordPress, men vad är det egentligen? Ett vardagligt begrepp för…