Snabba upp din hemsida

Snabba upp din hemsida

Ingen gillar att vänta på en seg hemsida. Risken är stor att besökaren klickar sig vidare och du går miste om en potentiell kund. Inte minst med tanke på att många surfar via mobil och ofta har sämre bandbredd än vid fast uppkoppling är det viktigt att optimera sin webbplats för snabb nerladdning. Här följer några tips på hur du kan få kortare nerladdningstid för din WordPress-sajt.

Optimera bilder

Den största boven när det gäller nedladdningstid för hemsidor är ofta bilderna. Stora bilder tar lång tid att ladda. Originalbilder direkt från din kamera eller mobil är på flera MB – alldeles för stora för hemsidan. Filstorleken bestäms både av bildmåtten i pixlar räknat, och av bildkvaliteten. Bilder behöver skalas ner och komprimeras för visning på skärm.

Spara i rätt storlek
Ta reda på i vilken storlek du kommer använda bilden på din hemsida, och skala ner bilden till lämplig storlek i ett bildbehandlingsprogram innan du laddar upp den. Om hemsidan är gjord i WordPress behöver du inte tänka på det – WordPress skapar automatiskt flera olika versioner av din bild vid uppladdning:

  • Miniatyr: 150×150 pixlar
  • Medium: max bredd/max höjd 300 pixlar
  • Stor: max bredd/max höjd 1024 pixlar

När du infogar en bild på hemsidan kan du välja den storlek som passar bäst. Om de förvalda storlekarna inte passar kan du själv ställa in vilka storlekar som ska skapas under Inställningar > Media.

Komprimering
Man kan ofta sänka bildkvaliteten en aning för foton som ska visas på webben utan att de synbart försämras, och det kan göra stor skillnad för filstorleken. Ett riktigt bra WordPress-tillägg för att komprimera bilder är Smush Image Compression and Optimization. När du installerat tillägget kan du under Media > WP Smush ställa in att alla bilder ska komprimeras automatiskt redan vid uppladdningen. Du kan också välja att komprimera redan uppladdade bilder antingen alla på en gång, eller varje bild för sig.

Avinstallera onödiga tillägg

Har du många tillägg installerade på din sajt? Visst kan man på olika sätt förbättra besökarens upplevelse av webbplatsen med hjälp av tillägg, men det kan också förlänga laddningstiden för sidan. Det kan vara värt att tänka igenom vad som är viktigt för att webbplatsen ska fungera, och vad som kan tas bort.

Aktivera cachning

WordPress och de flesta andra hemsidor idag är databasdrivna, vilket innebär att webbservern behöver processa databasanrop för att generera innehållet på sidan. Cachning innebär att innehållet genereras i förväg, och skickas till besökaren i form av statisk html-kod. Sidan laddas därmed snabbare eftersom servern inte behöver processa nya databasanrop för varje besökare. Ett populärt och lättanvänt tillägg för cachning är WP Super Cache. Det enda du behöver göra efter att tillägget installerats är att gå till inställningssidan och klicka i Cachning på.

Testa hastigheten

Det finns flera resurser på webben där man kan testa sin nerladdningstid. Google PageSpeed Tools är en av dem. Här kan man få tips på hur man kan förbättra sidans nerladdningstid, och man kan även se hur väl mobilanpassad sidan är. Härifrån kan man också ladda ner optimerade bilder och minifierade scriptfiler.

Mer detaljerad information om webbplatsen ger Pingdom. Här kan man för varje resurs på sidan – php-filer, bilder, script och stilmallar – se hur lång tid den tar att laddas. Det gör det enkelt att se var man behöver sätta in åtgärder för att snabba upp sin hemsida.

Taggar: ,

Från bloggen

Vad ska du ha på din hemsida?

Din hemsida ska väcka besökarens intresse på bara några sekunder. Hittar vi inte snabbt det vi söker går vi vidare, så kortlivad är vår uppmärksamhet…

Behöver ditt företag en hemsida?

Tänker du att det är för dyrt eller för krångligt att skaffa en hemsida för ditt företag? Varför bry sig när man idag ändå kan…

Vad är grejen med WordPress?

Du som funderar på att skaffa dig en hemsida kommer garanterat att stöta på begreppet WordPress, men vad är det egentligen? Ett vardagligt begrepp för…