Stoppa spam i WordPress

Stoppa spam i WordPress

När du lägger ut en ny WordPress-sajt dröjer det inte länge innan spam-botarna har sniffat reda på den och börjat fylla dina kommentarsfält och formulär med oönskat innehåll. Se därför alltid till att ha någon form av spam-skydd på din hemsida.

Kommentarsfält

Akismet är ett mycket bra tillägg för att skydda dig mot spam i kommentarsfälten på din blogg. Akismet följer med varje WordPress-installation men är inte aktiverat från början. Du aktiverar det under Tillägg > Installerade tillägg när du är inloggad.

Efter att du har aktiverat tillägget behöver du också skaffa en unik API-nyckel från utvecklarnas hemsida. Skaffa ett gratis användarkonto på WordPress.com, därefter kan du generera en API-nyckel som du skriver in i din WordPress-installation. Akismet är gratis för personligt bruk. Klart!

Kontaktformulär

Även kontaktformulär på hemsidan behöver skyddas mot skräppost. Det finns flera metoder – du har säkert sett så kallade “captcha“, där du ombeds skriva in siffror eller bokstäver som visas på en förvrängd bild. Det kan visserligen vara ett effektivt skydd men är också irriterande för besökaren. Det är ett extra moment, och blir det fel första gången är det många som  ger upp och lämnar sidan. Google har ett bättre alternativ som kallas reCAPTCHA, där besökaren bara behöver bocka för en ruta att man inte är en robot. Det finns många tillägg för WordPress som kan lägga till ett reCAPTCHA i dina formulär.

Det finns dock ytterligare en teknik, en så kallad honungsfälla, som besökaren inte märker av alls. Idén är att lägga till ett dolt fält i formulär på webbsidan. Spam-botar, som inte märker skillnad på vanliga och dolda fält, fyller automatiskt i alla fält. Men om det dolda fältet är ifyllt skickas inte formuläret iväg! Använder du Contact Form 7 (det populäraste tillägget för kontaktformulär) finns tillägget  Contact Form 7 Honeypot för att enkelt lägga till en honungsfälla i dina formulär.

Taggar: , ,