Vad är grejen med WordPress?

Vad är grejen med WordPress?

Du som funderar på att skaffa dig en hemsida kommer garanterat att stöta på begreppet WordPress, men vad är det egentligen? Ett vardagligt begrepp för den som arbetar med hemsidor men har man inte haft en egen hemsida tidigare är det långt ifrån självklart att man vet vad WordPress är. I det här blogginlägget tar jag upp några saker om WordPress som är bra att känna till för dig som går i hemsidestankar.

Vad är WordPress

WordPress är ett ramverk som används när man bygger hemsidor (man ser också begreppet CMS från engelskans Content Management System eller publiceringssystem på svenska). Med WordPress installerat har man redan från start vissa grundfunktioner för en hemsida på plats. Man kan skapa användare, logga in, lägga till sidor och blogginlägg och uppdatera innehållet. WordPress-ramverket uppdateras flera gånger om året med nya funktioner och med säkerhetsuppdateringar vilket gör det till ett beprövat och säkert system. Idag är mer var fjärde hemsida på webben byggd i WordPress.

Teman för utseendet

För att bestämma utseendet på sin hemsida installerar man ett så kallat tema ovanpå WordPress. Det finns mängder av teman för WordPress, såväl gratis som betalteman. De kan vara mer eller mindre avancerade, ha olika målgrupper och användningsområden. Det finns till exempel teman för fotografer, för e-handelslösningar och så vidare. De brukar gå att konfigurera på olika sätt genom att välja färger, typsnitt och ladda upp egna bilder.

Plugin/tillägg för funktioner

Något som är otroligt smidigt med WordPress är att man kan utöka funktionaliteten med hjälp av tillägg, så kallade plugin. Liksom för teman finns det både gratis och betalda tillägg. Vanliga tillägg är till exempel säkerhetstillägg och tillägg för att kunna skapa kontaktformulär på sin hemsida.

Fördelar

Så varför är WordPress så populärt?

  • För dig som användare innebär det att du får ett beprövat system som kontinuerligt uppdateras såväl för säkerhet som för nya funktioner.
  • Det är också enkelt att uppdatera innehåll på sidan utan att kunna någonting om tekniken bakom. När du är inloggad fungerar det ungefär som ett ordbehandlingsprogram.
  • Det som framför allt är styrkan med WordPress är dess flexibilitet. Det modulbaserade systemet med teman och tillägg gör det enkelt att anpassa och bygga ut hemsidan efter sina egna önskemål och behov. Genom att byta tema går det att förändra utseendet helt utan att innehållet påverkas. Det är också enkelt att bygga ut med nya funktioner genom att installera tillägg.

Jag som webbprogrammerare kan också skriva egna teman och tillägg, vilket gör att jag kan skräddarsy utseende och funktioner för mina kunders hemsidor.

Om du behöver hjälp med WordPress är du välkommen att kontakta mig!

Taggar: , ,

Från bloggen

Vad ska du ha på din hemsida?

Din hemsida ska väcka besökarens intresse på bara några sekunder. Hittar vi inte snabbt det vi söker går vi vidare, så kortlivad är vår uppmärksamhet…

Behöver ditt företag en hemsida?

Tänker du att det är för dyrt eller för krångligt att skaffa en hemsida för ditt företag? Varför bry sig när man idag ändå kan…

Vad är grejen med WordPress?

Du som funderar på att skaffa dig en hemsida kommer garanterat att stöta på begreppet WordPress, men vad är det egentligen? Ett vardagligt begrepp för…