Vad ska du ha på din hemsida?

Vad ska du ha på din hemsida?

Din hemsida ska väcka besökarens intresse på bara några sekunder. Hittar vi inte snabbt det vi söker går vi vidare, så kortlivad är vår uppmärksamhet när vi surfar på webben. Det är en utmaning att utforma en hemsida så att den lockar rätt besökare och får dem att vilja stanna kvar.

För vem?
Innan du börjar bygga din hemsida är det en god idé att tänka igenom vem du riktar dig till. Föreställ dig din ideala besökare eller kund. Var så specifik som möjligt – ålder, kön, utbildning, intressen och så vidare. Varför kommer besökaren till din hemsida? Vad har hen för problem som du kan hjälpa till att lösa? Att ha en klar bild av vem du vänder dig till gör det så mycket lättare att utforma ditt innehåll, din design och din navigering så att det tilltalar målgruppen.

Startsidan
Den översta delen av sidan som syns innan man scrollar är värd att ägna extra uppmärksamhet. Redan här ska det vara tydligt för besökaren vad din hemsida handlar om och vad du erbjuder. Ett bra foto som blickfång, en kortfattad och slagkraftig sammanfattning av ditt viktigaste erbjudande och en länk som leder besökaren vidare passar bra här. Längre ner kan du fylla på med mer information och länkar, men kom ihåg att ju längre ner på sidan man kommer desto färre kommer att se innehållet. Lägg därför det viktigaste innehållet först.

Portfolio/kundcase
Hemsidan är en utmärkt plats att visa upp exempel på dina tidigare uppdrag och projekt. Här är det viktigt att använda relevanta bilder av hög kvalitet för att bygga trovärdighet. När besökarna ser prov på ditt arbete kan de skapa sig en bild av din stil och hur den stämmer överens med deras egna preferenser. På så sätt blir det också enklare att ta ett beslut om de kan tänka sig att anlita dig.

Kundreferenser
Det är lättare att bygga förtroende med dem vi möter i det verkliga livet än när vi är hänvisade till en presentation på en hemsida. Därför är referenser från personer som du arbetat med och som känner dig guld värt. Genuina ord från tidigare kunder skapar trovärdighet – det kan räcka med ett par, tre meningar. Lägg till namn, företag och ett foto, så att vi vet att det finns en verklig person bakom orden.

Berätta om dig själv
På en om-sida kan kunderna lära känna dig lite närmare. Presentera dig själv och ditt företag, berätta vad det är som driver dig och hur du kom dit du är idag. Låt kunderna veta vad du gör. Har du några utmärkelser att visa upp, något du är särskilt stolt över? Glöm Jante för ett ögonblick och lyft fram dina starka sidor i ljuset. Berätta om det som gör dig unik!

Blogg
Även om det inte är absolut nödvändigt är en blogg ett bra komplement till din hemsida. Med innehåll i längre form kan du tala till din publik på ett mer personligt sätt. Visa upp din expertis genom att dela med dig av tips och råd inom ditt område. Ge dina besökare en inblick i hur du arbetar och vad som är viktigt för dig. Det är ett sätt att bygga förtroende och relationer med dina besökare. Dessutom gillar Google nytt och fräscht innehåll – att skriva ett blogginlägg då och då hjäper dig att placera dig högre upp i Googles sökresultat. Min personliga erfarenhet är att majoriteten av mina besökare hittar mig via min blogg.

Kontakt
När du har väckt besökarens nyfikenhet och intresse ska det vara enkelt att att nå dig. En kontaktsida är en självklarhet. Du kan även ha kontaktinformation i sidfoten och i det övre högra hörnet av din hemsidas menyfält. Kanske även en livechatt?

Till syvende och sist är ditt företag unikt och din hemsida ska spegla det. Det finns inte ett recept som passar alla för en lyckad hemsida. Behöver du ett bollplank för att bygga upp din hemsida är du välkommen att kontakta mig. Skräddarsydda hemsidor anpassade efter olika typer innehåll är min specialitet!

Taggar:

Från bloggen

Vad ska du ha på din hemsida?

Din hemsida ska väcka besökarens intresse på bara några sekunder. Hittar vi inte snabbt det vi söker går vi vidare, så kortlivad är vår uppmärksamhet…

Behöver ditt företag en hemsida?

Tänker du att det är för dyrt eller för krångligt att skaffa en hemsida för ditt företag? Varför bry sig när man idag ändå kan…

Vad är grejen med WordPress?

Du som funderar på att skaffa dig en hemsida kommer garanterat att stöta på begreppet WordPress, men vad är det egentligen? Ett vardagligt begrepp för…